środa, 20 lutego 2013

Dlaczego zazwyczaj nie jadam mięsa...

Po pierwsze, są zdrowsze źródła białka i żelaza... osobiście preferuję ryby, soczewicę, warzywa i sok z buraka ;)
Po drugie, mięso szybko się psuje, co grozi marnotrawieniem pożywienia - a to uważam za niedopuszczalne. Wyrzucanie mięsa to totalny brak szacunku do natury i czego nie mogę znieść: hodowla zwierząt pochłania spore ilości paszy, która pochodzi ze zbóż i warzyw... ile ludzi można by wyżywić zamiast zwierzęcia, którego mięso nie zostało skonsumowane... pożywienie marnowane jest więc w dwójnasób. 
Myślę, że pomysł z semiwegetarianizmem oszczędziłby światu wielu problemów: chorób, otyłości i głodu z drugiej strony, okrucieństwa wobec zwierząt...



mamzdrowie.pl

Z jednego średniego buraczka otrzymamy szklankę soku - źródła wielu witamin, kwasu foliowego, żelaza i azotanów. Ten soczek skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi i poprawia wydolność organizmu sportowcom :) Polecam!



1 komentarz:

  1. Zjadłam dziś takiego surowego buraka, pokrojonego w plasterki! Był przepyszny. To mój sposób na przekąski przy kompie. :)

    OdpowiedzUsuń